1 Eylül 2012 Cumartesi

Dekorasyonda Renk Seçimi Hakkında İşe Yarayacak Bilgiler

Salonumuzda kullandığımız koltuklarımızı ve berjerlerimizi seçeceğimiz yeni kumaşlarla kaplatırken renk konusunda eşimle çok düşündük. Yeni salonumuzun çok geniş olmaması, bahçe katının biraz basık olması, evde küçük bir çocuğun olması, eski halılarımıza uygun renklerde olması gibi birçok kıstasımız vardı...

Ben de dekorasyonda renkler konusunda internetten araştırma yaptığım sırada bu bilgiye rastlamıştım ve sizlerle de paylaşmak istedim...


Sıcak Renkler:
Kırmızı, sarı ve turuncuyu içeren renkler neşe, canlılık ve hareket ifade eder: Kırmızı sıcak bir renktir ve güçlüdür.Dışavurumcu ve güçlü bir etkiye sahiptir. Fiziksel gücü harekete geçirir. Vücut sıcaklığını arttırır. Bu nedenle kırmızının hakim olduğu mekanların avantajlarının yanı sıra dezavantajları da vardır. Sarı son derece pozitif bir renktir. Yönetmeye ve hükmetmeye olan ilginin temsilcisidir. Zihni açma ve dikkati arttırma özelliğine sahiptir. Turuncu, kırmız ve sarı renlerden elde edildiği için, her ik rengin özelliğine sahiptir. Neşe ve keyif vermesi amaçlanan yerlerde turuncu tercih edilir. Geniş mekanlarda turuncu yerine düşünülebilecek en iyi alternatiftir. Kırmızı kadar olmasa da, enerjik ve heyacan verici bir etkiye sahiptir. Cesur ve maceracıdır. çalışma ortamlarında az miktarda kullanılmalıdır. Kırmızı kökenli ılık renkler sarı ile yumuşatılmıştır. Kırmızımsı turuncu, turuncu, sarı-turuncu, sarı içeren ılık renkler heyecan verici bir etki yaratır. Davetkardırlar. ve rahatlatıcı bir görünüme sahiptirler. İç mekan Kullanımlarında son derece naturel ortamlar sunarlar. Neşe ve dostluk duyguları uyandırırlar.


Soğuk Renkler:
Sarı-yeşil, yeşil, mavi-yeşil, mavi, mavi-mor ve mor tonlarıdır. Mavi yeşil ve mor soğuk renklerdir. Bu renkler vücut metabolizmasını yavaşlatıcı etkiler içerir. soğuk renklerin hakim olduğu bir odada bulunan bir kişi, kelimenin tam anlamı ile ürperecektir. Renk açısından tam bir doygunluğa ulaşmış bir mavi renk güçlü ağırbaşlı bir etki uyandıracak; tazelik ve temizlik duygusu verecektir. Mavi ayrıca oluşturduğu sakin ortam nedeniyle kişinin düşünme ve karar verme yeteneğini arttırır. Yaratıcı fikirlerin doğmasına sebep olur. Soğuk renklerden mavi-griler modern bir görüntü için ideal seçimdir. Yeşil renk bereketi ve uyumu temsil eder; içinde yaşaması çok kolaydır. Ortamın daha geniş algılanması sağlar. Mor da soğuk renktir, fakat meditasyon ve diğer ruhsal faaliyetler için olumlu etkiler yaratma özellikleri içerir. Mor aynı zamanda yaratıcı özellik taşıdığından "sanatçı rengi" olarakta bilinmektedir. Mor tonlarını kullanarak odanızda dinginlik hissi yaratabilirsiniz.


Uyumlu Renkler:
Renk çemberi üzerinde yan yana yer alan renkler, daima birbirlerini hissettirmeden tamamlarlar. Pastel tonlar yumuşak bir etki verirken, koyu tonlar sert çizgiler verirler. Uyumlu renklerin seçiminde bazı basit formüller vardır. Benzer renklerin kullanılması:Renk çemberi üzerinde yan yana gelen üç renk birbiri ile uyumludur. Bu renklerin koyu tonlarının kombinasyonu ile dikkat çekici, çarpıcı ve göz alıcı; açık tonlarının kombinasyonu ile zor fark edilen, şık dekore edilmiş romantik ve sevimli ortamlar yaratabilirsiniz.
      Tek rengin tonlarının kullanılması: Renk çemberi üzerindeki bir rengin farklı tonlarının birlikte kullanılmasıdır. Elde edilen kombinasyon göze hoş gelen, ilgi çekici bir ortam yaratırken karmaşayı önler, düzen getirir.


Zıt Renkler:
Renk çemberi üzerinde karşılıklı olarak yer alırlar. Bu renkler birbirlerini tamamlayarak daha canlı görünürler. Birlikte kullanılmaları cesur ve heyecan vericidir. İnsan ruhu üzerinde pozitif bir etki yaratır. Koyu renk tonlarının kullanımasıyla yarattıkları etki güçlenir. Açık tonlar ise mekanlara mekanlara canlılık ve tazelik katarlar.
      Üçten fazla zıt rengi birlikte kullandığınızda, renkler birbiri üzerine baskınlık kurar ve karmaşık bir görünüm oluşturur. Seçtiğiniz zıt renklerden birini daha fazla kullanarak renklerin dikkati dağıtmalarını ve birbirlerinin önüne geçmelerini önleyebilirsiniz.


Evdose’dan  alıntıdır



Dekorasyon konusunda daha önceden yayınlanmış yazıları buradan  inceleyebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...