5 Ağustos 2012 Pazar

Dilara Koçak Diyor ki: Selülit Bir Gecede Ortaya Çıkmaz

Selülit sorunuyla baş etmenin en güzel yolu, oluşmaması için önlem almak. Eğer oluşmaya başladığını hissediyorsanız bir an önce ilerlemesini durdurmaya çalışmalısınız. Çünkü ilerlemiş selülitten tamamen kurtulmak, pek mümkün değil.

Aynanın karşısında bedeninizi üzülerek seyrederken fazla kilolarınızı suçluyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü ister zayıf, ister şişman olsun,  selülit bazen kaçınılmaz oluyor. Ama umutsuzluğa kapılmaya gerek yok, onları azaltmanın ve ilerlemesine engel olmanın yolları var.

Selülit, derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde meydana gelir. Deride pütürlü bir görüntü bırakır, östrojen hormonunun da etkisiyle bu görüntü genişler. Kan dolaşımı giderek yetersiz kalır. Dolaşımdaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlar. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm alır.

Bir aldatmaca mı?
Kozmetik uzmanlarınca, 1950’li yıllardan beri selülit olarak kabul edilen ve çözümü bulunmaya çalışılan bu durum acaba bir aldatmaca mı? Yoksa tüm kadınların kaderi mi? Buna kesin bir cevap vermek zor. Ancak bilinen bir gerçek var ki, o da zayıf, şişman pek çok kadın, kalça ve baldır çevresindeki çıkıntılı görüntüden oldukça rahatsız. Ayrıca baharın gelmesiyle her yıl yeni kremler ve yöntemler havada uçuşuyor. 

Selülitleriniz bir gecede ortaya çıkmaz. Sağlıksız yaşam koşulları, dengesiz beslenme, fazla alkol, şeker, sigara ve hareketsizlik selülitin  vücutta yerleşmesine neden olur.  Hamilelik ve menopoz gibi dönemlerde, hormon seviyelerindeki iniş  çıkışlar da diğer sorumlular arasında.

Başlıca nedenleri
* Genetik yapı, fazla kilolar: Yağ hücrelerine ne    kadar çok yağ depolanırsa, selülit o kadar belirginleşiyor.
* Yanlış beslenme: Karbonhidrat  ve yağ ağırlıklı yanlış beslenme, selülit sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
* Hareketsizlik: Kas dokuları, yerini yağ dokularına bırakıyor. Bu da kan dolaşımını olumsuz  etkiliyor.
* Sigara içmek: Nikotin, cildin kan damarlarını daraltıyor.
* Yetersiz su tüketimi: Hücrelerde tutunan fazla su, cilt yüzeyinde dalgalanmalara neden oluyor.

Neler yapmalı?
Ergenlik çağından itibaren tedbirli olmak gerekir. Kadınların erkeğe göre daha yağlı ancak daha güçsüz kas yapısında olması, hormonlar ve kilo koruma güçlüğü selülit oluşumu için önemli faktörler. Sadece diyetle selülitleriniz azalmaz, ancak doğru beslenme bu sorunun oluşumuna ve ilerlemesine karşı önemli bir destektir.

* A, C, E vitaminleri yani anti-oksidan ve bol sıvı tüketimi, selülit tedavisinde önemli besin öğeleri.  Üzüm, greyfurt, kiraz, portakal, kivi, ananas, tam buğday gibi ürünleri mutlaka selülit diyetine ekleyin.  
* Şekerli içecekleri ve tuzu azaltın.
* Yağlı besinleri azaltın, kızartmalardan uzak durun.
* Rafine edilmiş karbonhidrat yerine tam buğday ürünleri ve kurubaklagilleri tercih edin.
* Günde en az 40-45 dakikalık aerobik egzersizleri veya yürüyüş yapın.
* Sigara içmeyin.
* Uzman kişilere haftada   2-3 kez masaj yaptırın.
* Alkolden uzak durup kafein alımını düşürün.
* Her gün 1 gr. C vitamini alın.
* Her gün en az 1.5-2 litre su için. Özellikle kışın cildinizi susuz bırakmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...