19 Nisan 2012 Perşembe

Çocuklarımızı Evdeki Elektromanyetik Alan Tehlikesinden Koruyalım


Gelişen teknolojiyle elektronik aletleri hayatımızdan çıkarmak mümkün değil. Ancak alacağımız önlemlerle etkilerini azaltabiliriz.

Elektromanyetik alanlar, insan zihnini tarihin ilk zamanlarından beri meşgul ediyor. Özellikle yer küremizin büyük bir mıknatıs özelliği gösterdiğinin anlaşılması sonucunda bu konudaki çalışmalar arttı. İlk teoriyi ispatlamak, 1867 yılında James Clerk Maxwell’e kısmet oldu ve bu bilim insanı, ışığın elektromanyetik alanlardan oluştuğunu ispatladı. Sonrasında bu alandaki gelişmeler hızlandı.

Teknoloji hayatımızı inanılmaz biçimde kolaylaştırırken elektromanyetik alanların yan etkileri de zaman içinde ortaya çıkmaya başladı. Bunun üzerine Dünya Sağlık Örgütü, 1996 yılında dünya çapında birçok ülkenin ve saygın bilim insanının katıldığı elektromanyetik alanlar üzerindeki araştırmayı başlattı. Özellikle 16 yaşından küçük çocuklarda elektromanyetik alanların sinir gelişimi üzerinde kötü yönde etkileri olduğu izlendi.  Ayrıca bazı kişilerin elektromanyetik alanlara diğerlerinden  daha duyarlı oldukları saptandı. Bu kişilerde uzun süre televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısında durma sonrasında baş ağrısı, gözde kızarıklık, konsantrasyon bozukluğu, uykusuzluk gibi semptomlara daha fazla rastlandı.

Etrafımızdaki tüm akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, televizyonlar, bilgisayarlar, radyo ve televizyon vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil  telefonlar, uydu antenleri elektromanyetik ışınlar yayıyor. En tehlikeli dalgalarıysa iyonizan yani atom koparma gücüne sahip tipteki elektromanyetik dalgalar oluşturuyor. Bu konuda yapılan çalışmalardan en önemlisi, 1998 yılında başlayan Interphone araştırması. Bu çalışmada, 30-59 yaş aralığındaki denekler üzerinde; beyin, duyma siniri, lenfatik doku  ve kulakaltı tükürük bezlerinde elektromanyetik ışımaya bağlı tümör  oluşumlarının araştırılması  hedeflendi. Çalışmanın 2004 verilerinde altı bin glioma ve meningioma, bin akustik neurinoma  ve 600 tükürük bezi tümörü  vakası saptandı.

Bütün bu verilerden dolayı zararları henüz tam olarak kanıtlanmamakla birlikte elektromanyetik alanlara karşı tüm okurlarıma  ‘yoğurdu üfleyerek yemelerini’ ve aşağıdaki basit önlemleri uygulamalarını öneriyorum:

- Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırmaya özen gösterin.
- Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya dikkat edin ya da ekran filtresi kullanın, mümkünse LCD ekran tercih edin.
- Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşul yatak odasında TV ve radyo bulunmaması.
- Elektrikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce  battaniyeyi fişten çekin.
- Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksek bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için yatarken kullanmamayı tercih edin.
- Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m. uzakta durun. Gerekmedikçe kullanmayın.
- Fotokopi makinelerinden en az 50 cm. uzaklaşın.
- Elektrikli tıraş makinesini şarjlı kullanmayı tercih edin.
- TV ekranlarından en az  2 m. uzakta durun.

Dr.Eser Alptekin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...