17 Mart 2012 Cumartesi

"Doktorumun Mutfağı" İsimli Yemek Programını İzliyor musunuz?


Ekranlarda dönüp duran "Onu yemeyin, bundan uzak durun, şunu görünce kaçın!" temalı sağlık programlarından sıkılanlar için yeni bir alternatif var. 'Doktorumun Mutfağı' adlı programında, her hafta bir doktor evinin mutfağında yemek pişirerek, sağlıklı yaşam tüyoları veriyor.


Envai çeşit köfte, çorba, börek hatta yöresel yemekler... Harıl harıl yanan ocak başındaki sunucu ve konuğu 'Bir tutam tuz, bir tutam da karabiber' eklerken yemeğe, koyu bir sohbete başlıyorlar. İlk bakışta sıradan bir yemek programını andırsa da pür telaş çorbayı karıştıran konuğun doktor, mutfağın da kendi mutfağı olduğunu anlayınca çözülüyor düğüm. Her perşembe 22.00'de TRT Okul'da yayınlanan 'Doktorumun Mutfağı'nda başrol 'beyaz önlüklüler'in...

Programın yapımcı ve yönetmeni Duygu Sertdemir, daha önce de sağlık programı yapmış. Ancak 'Şunu yiyin, bunu ağzınıza sürmeyin, onu gördüğünüz yerde tabanları yağlayın!' şeklinde üstten üstten tavsiyelerin adeta yağmur olup yağdığı programlardan o da hazzetmiyor hepimiz gibi. 'Ne yapsam?' diye düşünürken ilginç bir format geliştirmiş. 'Doktorumun Mutfağı'nda her hafta farklı bir uzmanlık alanından bir doktorun evine konuk oluyor ekip. Doktor, kendi mutfağında kendi tarifini uygulamalı olarak paylaşıyor seyircilerle. Doktorların nasıl beslendiği konusu da olay yerinde incelenmiş oluyor bu esnada.

Sertdemir'e göre aslında onlar da abur cubur kaçamakları yapıyor. Tabii bunu bir yaşam tarzı haline getirmeden. Ancak söz konusu çocukları olunca çok hassaslar. Şeker yerine pekmez ya da bal en büyük kozları. İlla alınacaksa, çocuğa ufak bir parça veriliyor. Ardından, hoop el çabukluğuyla kaldırılıyor abur cuburlar, 'çocukların erişemeyeceği' yerlere. Üç beyazdan şiddetle uzak duruyorlar anlayacağınız. Kimi hiç tuz kullanmıyor. Kullananların tercihiyse Himalaya tuzu. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeğini eksik etmiyorlar sofralarından.

Programın sunucusu İpek Tanrıyar ise kadın doktorları yemek yapmaya ikna etmenin güçlüğünden şikâyetçi. "Beyler çok daha hevesli bu işe. Çok da becerikliler." diyor. Program aynı zamanda aile saadeti yaşatıyor çocuklara. Malumunuz doktorluk zor zanaat. Anne, babasını gündüz vakti evde, hele bir de mutfakta mis kokulu yemekler pişirirken gören çocuklar sevinçten çıldırıyormuş. Çocuklar demişken, aralarında hamburger, kola, cips gibi zararlı gıdaların tadını bile bilmeyenlerin olduğunu da söylüyor, büyük bir ebeveynlik başarısı olduğunu ekleyerek. Doktorların mutfağında gördüklerini hayata geçirmeyi de ihmal etmiyor Tanrıyar. Kendi çiftliğini kurarak tamamen organik beslenen bir doktorun tavsiyesiyle keçi sütü içmeye başlamış mesela. "Şeker ve tuzu azalttım. Bol sebze tüketiyordum zaten, şimdi daha bir hevesli yiyorum." diyor. Bir de balık konusunu ihmal etmiyor doktorlar. Aralarında 'İlla de kendi dalıp çıkardığı balığı yiyen de var, markettekine razı olan da. Haftada iki kez eksik olmuyor sofralarından. Hatta ekibin söylediğine bakılırsa, program başladığından beri konuk doktorların hemen hepsi "Balık yapayım size!" teklifinde bulunmuş.

Doktorlardan yemek tarifleri

Ispanaklı diyet börek (Dr. Ayça Kaya-İç hastalıkları ve metabolizma uzmanı)

Malzemeler: 1 kilo ıspanak, 3 yumurta, 3 adet haşlanmış patates, 1 kâse beyaz peynir, 1 kâse kaşar peyniri, 3 adet soğan, 1 demet maydanoz, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un

Yapılışı: Ispanakları sıcak suda 5 dakika haşlayıp diğer bütün malzemeleri doğrayın. Borcama 1 çorba kaşığı zeytin yağı sürüp, biraz da un serperek karışımın tamamını boşaltın. 180 derecede yarım saat pişirin. Sonrasında üzerine kaşar peyniri rendeleyin.

Maltıkalı Köfte-Gaziantep yöresi (Prof. Dr. Kadir Demir-Gastroenteroloji ve hepatoloji uzmanı)

Malzemeler: 2 kâse ince bulgur, 2-3 soğan, 6-7 diş sarımsak, 1 demet maydanoz, 1 demet taze soğan, acı biber ve domates salçası (göz kararı), ½ su bardağı zeytinyağı, köfte baharı, kimyon, tuz

Yapılışı: Mercimeği kaynatın, piştikten sonra bulgurla karıştırın. Diğer tarafta soğanları yağda kavurun. Maydanoz ve taze soğanı ince ince doğrayarak bulgurun üzerine ekleyin. Arkasından domates ve biber salçasını tuz ve kimyonla beraber karışıma ekleyin. Hepsini karıştırıp köfte şeklinde yoğurun.

Balık çorbası (Doç. Dr. Halil Bekler-Ortopedi ve travmatoloji uzmanı)

Malzemeler: 3 adet levrek, 2 adet kereviz, 2 adet patates, 2 adet havuç, zeytinyağı, un

Yapılışı: Balık ve sebzeleri iri iri doğrayıp üzerini örtecek kadar su dökülerek tencereye koyun. Biraz zeytinyağı gezdirin. 15 dakika pişirin. Sonra balıklar ve sebzeleri ayrı yerlere alın. İnce ince söğüş doğrayın. Bu arada diğer tarafta pişen sudan bir kepçe alarak soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra un ile terbiye ederek tenceredeki çorbaya karıştırın. İçine diğer doğranan malzemeleri karıştırarak 10 dakika kaynatın. Pişince üzerine limon, karabiber ilave ederek servis edebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Ben izledim,hem sağlık hem yemek programı,doktorları yemek yaparken görmek çok heyecanlı,hem de alanlarına dair bilgiler de veriyorlar,çok eğlenceli bir sağlıklı yaşam ve beslenme programı olmuş,mutfaktaki tüyoları ve önerileri çok ilgimi çekti,program tekrarları var mı acaba?
    Teşekkürler
    Sumru İnce-Ankara

    YanıtlaSil

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...