19 Şubat 2012 Pazar

Her Yiyeceği Organik Almamıza Gerek Yokmuş


Sağlığımız için organik ürünleri tercih etmemiz gerektiği söylenip duruyor. Tatsız meyveler, sebzeler,zayıflayan bağşıklık sistemimiz ve ardından gelen hastalıklar. Mecburen organik yiyeceklere yönelir olduk.

Ancak bu bize biraz pahalıya mal olabiliyor ve çalışan insanların günde en az iki öğünü dışarıda yediğini düşünecek olursak her yerde organik yiyecekler bulmamız da zor olabiliyor.

Peki her meyve sebzeyi organik almamız gerekiyor mu gerçekten? İşte bu konu ile ilgili olarak Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman’ın yaptığı bir açıklama var.

20 Ocak 2012 - 09:34
Organik gıda ya da ürün kavramı, kimyasal ve yapay uygulamalar kullanılarak daha fazla ya da daha uzun ömürlü meyve, sebze, hayvansal ürün, su ürünleri vb. üretiminin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olması yönündeki bulgu ve kaygılarla, tüketici talebini takiben geliştirilmiş. Yani organik tarım yönteminin geliştirilmesine, biz tüketiciler neden olduk da denilebilir.

Organik tarımın günümüzde önem kazanmasının başlıca nedeni ise, insan sağlığını ve doğayı koruma endişesi ile kaybolmuş lezzetleri yeniden bulmak! Bunların yanı sıra, organik yiyeceklerin pahalı olması ise, insanın aklını karıştıran önemli bir mevzu.

Hem gerçekten ne organik, ne değil? Bir yiyeceğin organik olduğunu nereden anlarız? Çevre Çalışma Grubu (EWG), yaptığı bir araştırmaya göre, organik olarak satın almaya gerçekten değecek meyve ve sebzelerin bir listesini çıkardı! Araştırmalar, bazı meyve ve sebzelerin daha fazla pestisit(kimyasal tarım maddeleri) emdiğini, bu yüzden de bu yiyeceklerin göğüs ve yumurtalık kanserine neden olabileceğini gösteriyor. Aşağıda verdiğimiz liste sayesinde, kimyasal maddelerin vücudunuza verebileceği zararı yüzde 80 azaltabilirsiniz.

Herhangi bir yerden alabilecekleriniz:
‘Clean 15- Temiz 15’ olarak adlandırılan bu yiyeceklerin organik versiyonunu tercih etmeseniz de olur.
Soğan, avokado, tatlı mısır, ananas, mango, kuşkonmaz, bezelye, kivi, patlıcan, papaya, karpuz, brokoli, domates, patates, lahana

Organik almanız gerekenler:
‘Dirty Dozen-Kirli düzine’ olarak adlandırılan bu 12 yiyecek, daha yoğun şekilde pestisit (kimyasal) emiyor. Bu nedenle, organik olanlarını tercih etmelisiniz. Bu kirli düzineye; süt, inek eti ve kanatlı hayvan etlerini de ekliyorlar.
Şeftali, elma, kırmızı ve yeşilbiber, kereviz, nektarin, çilek, ıspanak, marul, ithal üzüm, havuç, armut, ahududu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...