30 Ocak 2012 Pazartesi

İyi Çocuk İçin İyi Temel Atın


İyi çocuk yetiştirmenin sihirli bir formülü yoktur. Sadece ortak noktada buluşulan ve çocuğun benlik algısının gelişimini destekleyen ipuçları vardır. Önemli olan ise sizin bu ipuçlarını doğru algılamanızdır.


SEVGİ VE SAYGI
Bana göre; iyi çocuk yetiştirmenin temelleri birkaç noktada atılır. Eğer temeller doğru atılmazsa; depremde yıkılan evler misali, yetişkinlikteki kişilikleri de dağılır. İyi çocuk yetiştirme faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:
Çocuğun kendini bir birey olarak algılaması.
Çocuğun saygıyı görmesi ve saygıyı göstermesi.
Çocuğun izlemeyi, dinlemeyi ve karşılıklı diyalog geliştirebilmeyi öğrenmesi.
Güvenli bir ortamda olduğunu bilmesi ve güven sağlayabilmesi
Sevilmenin değerini bilerek sevmeyi öğrenmesi.

'Bağımlı' yetişkinler olmayın!

Oyun çocuğun işidir ve yeni bir şeyler üretmek, şekillendirmek ve hayalleri ölçüsünde oyunlar yaratması gerekir. Oyun oynayan çocukların hayal gücü kuvvetli ve ruhları özgürdür.

ÖZGÜR BIRAKMALISINIZ
Kendi başına oyun oynamayan, sürekli annesinin peşinde gezen, biri olmadan 10-15 dakikadan fazla oynayamayan çocuklar ise ebeveynlerine bağımlı çocuklardır. Aslında bağımlı olan çocuk değil ailesidir. Siz, çocuğunuza ne kadar bağımlıysanız onun özgürlük alanı da o kadar sınırlıdır. Bu nedenle oğlunuza özgürleşme şansı tanıyın. Sürekli onu kontrol etmeyin. Kararlı ve net tavırlarınızla ona "Yapabilirsin, sana güveniyorum" mesajı verin.
ONA TEŞEKKÜR EDİN
Çocuğunuzu "Dişlerinizi çok güzel fırçalıyorsun" ya da "Odanı çok iyi toplamışsın" gibi detaylarla ilgili övün. "Çok güzelsin" veya " Çok merhametlisin" gibi genellemeli ifadelerden kaçının. Övmede esas olan, bir olayı özellikle dile getirmektedir. Övmek sadece "Harikasın" demekle değil, "Bu tavrından gerçekten memnun oldum. Teşekkür ederim" gibi ifadelerle sağlanır.

İYİ BİR MODEL OLUN
Çocuğunuza teşekkür etmeyi ihmal etmeyin, arada bir de överek ödüllendirin. Maddi değeri yüksek olmayan ufak şeylerle doğru yaptığı şeylerden duyduğunuz memnuniyeti ifade edin. Çocuğunuzla ilişkinizde önemli olan şey; sizin ona doğru model olmanızdır. Siz doğru model olamıyorsanız, onu sürekli övmenizin bir işe yarayacağını düşünmüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...