14 Ocak 2012 Cumartesi

Çocukla Kış Tatiline Çıkarken Dikkat Edilecek Hususlar


Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman anlatıyor…

Kış otelinin seçimi?
· Öncelikle çocuklara uygun bir ortam seçmeniz gerekir. Çocuklarınız ilkokul çağından küçüklerse otel seçimi çok önemlidir. Bebek ve ufak çocuklara uygun odalar ve yemekler olmalı.
· Otellerde çocuklar için menü seçenekleri olmalı. Çocuklarınızın asla ağızlarına koymayacakları, karmaşık menüler değil, seçeneklerin sunulduğu açık büfeleri tercih etmelisiniz. Restoranda yemek seçerken hızlı hazırlanan kolay yemekleri tercih edin. Örneğin: Çorba, birkaç dakikada servis edilebilir.
· Odalar da önemli... Bebekle gidiyorsanız ona açılabilecek bir portatif yatak hem güvenli hem de alandan yer kazandıracaktır. Yere yakın bir yatak özellikle güvenli olacaktır.
· Otelin temizliği de bebekle çıkılan tatillerde son derece önemlidir. Temizliği sorgulamalısınız. Her gün oda servisi verilmesi emekleyen bebeğinizi götürüyorsanız onun hijyeni için önemlidir.
İsteklerinizi önceden sorgulamalısınız. Check-in yaptıktan sonra sorgulamak biraz geç olacaktır. Aksaklık durumunda oda veya otel değiştirmek zor olacaktır.
Bebek dağa gider mi?
· Yenidoğan dönemi bebeğin ilk 2 ayıdır. Bu aylarda bebeğin ısı kontrol kabiliyeti vardır ancak üşümesi ve ısı kaybetmesi de çok kolaydır. Bu nedenle havanın kapalı olduğu ve çok soğuk günlerde yenidoğan bebeğin uzun süreyle dışarıda kalması doğru olmaz. Kısa süreyle güneşli günde dağ havası almasında ise bir sakınca yoktur. Bebekle dağa çıkıldığında ısısının aralıklı olarak kontrol edilmesinde fayda vardır.
· Bebeğin havasız ve yoğun sigara dumanı olan ortamlarda kesinlikle tutulmaması gerekir. Onun yanında sigara içilmesi ona sigara içirilmesine eşittir.
· Tatile bebekle giderken eğer bakıcı yoksa dinlenme, eğlenme, kayma gibi planları askıya almak veya gevşek tutmak gerekir. Bebeğin bakımı nedeniyle alışık olduğunuz tatili geçiremeyebilirsiniz. Beklentilerinizi en aza indirirseniz bir saat süreyle kayma bile size uzun gelecektir.
Çocuklarım kayabilirler mi?
· Kaç yaşında kaydırmaya başlamalı? Belki de en çok merak ettiğiniz konu budur. Daha neredeyse dayday durmayı yeni öğrenen İsviçreli bebeklerin ayaklarına 2 yaşındayken kayaklar takılmakta, 3 yaşındaki İsviçreli bebekler ise sizi kıskandıracak kıvraklıkla kayabilmektedirler. Onların anne-babaları hatta anneanneleri de öyle öğrenmişler... Bizim toplumumuz için kayak son 10-15 senedir yaygınlaşan, yine de orta gelirli ailelerin pek deneyemediği bir spor. Alışık olmadığımız bu spora çocuklarımızı alıştırabiliriz ancak dikkatli olmamız gerekiyor.
· Kayak dersleri: Çocukların kayak okuluna gitmeleri en uygun seçenektir. Kayak okulları 4-5 yaşından önce çocukları kabul etmezler. Çocuğun talimat alabileceği, yeni bir gurupta birey olarak davranabileceği, öğretmeni dinleyip uygulayabileceği en uygun yaş budur. Daha öncesinde kalabalık ve alışmadıkları bir guruba kayak hocaları çocuğunuzu almayabilir. Ufak bir not: Benim kızım 5 yaşında iken kayaklarını pistte çıkarıp, saklayıp, kayak okulundan kaçmıştı! Okuldan kızımı almaya gittiğimde kızımı arayan polis arabalarıyla karşılaşmıştım. Kızım akıllı çıkıp otelimizi bulmuştu ancak oldukça kötü bir anıyı da beyinlerimize kazımıştı...
· Kaldığınız her gün çocuğunuz kayağa daha fazla alışacaktır.
Düşerlerse?
· Çocukların ağırlık merkezleri yere yakın olduğundan kayak düşmelerinde daha az travma yaşarlar. Aslında kayak öğrenen erişkinler çocuklardan daha çok düşerler. En önemli kazalar hızlı kayan büyüklerin onlara çarpmaları sonucu olur.
· Onlara kar pistinde nerede beklemeleri gerektiğini derhal öğretmelisiniz.
· Liftlere inmek ve binmek te onları ürkütebilir. İniş binişlerinde onlara yardımcı olmak gerekir. Korkmaları normaldir ve çocuğunuzun yapısıyla da ilgilidir. Ürkek çocuklar daha uzun süreçte kaymayı öğrenirler.
· Düşme sonrasında bir uzvunu oynatamıyorsa, aniden aşırı şişme ve morarma olursa aslında tedavi ilacınız yanınızda, yani o uzvu soğuk tutmalı ve hemen karla kaplamalısınız.
· Tüm pistlerde ski jetleri ilkyardım sedyeleri taşımaktadırlar. Yardım almaya kesinlikle çekinmemelisiniz. Eğer aşırı ağrı, hareket kısıtlılığı, şişme , şuur kapanıklığı gibi durumlar varsa hastaneye gitmelisiniz, boynu oynatmamalısınız. Bu nedenle sedye ile kazazedeyi taşımalısınız.
Nasıl giydirmeli?
· Soğuk iklime alışık değilseniz mutlaka yanınıza kalın kıyafetler almalısınız. Kayak ve kış tatillerinde en önemli nokta kat kat giymektir. Güneşli bir havada katlar azaltılmalı, hava soğuduğunda soğuk ve su geçirmeyen bir mont ve pantolon giyilmelidir.
· Donma özellikle uçlardan olacağından parmak uçları da kapalı olan eldiven, kalın çoraplar ve gerekirse de burnu kapamak üzere boyunluk veya kaşkol giyilmelidir. Çocuklara bu önlemler anlatılmalıdır.
· Üşümede hangi bölgelerin kapanması gerektiğini kayak yapan her çocuğa yaşına uygun bir dille kara çıkmadan önce anlatmak gerekir.
Dağda güneşe dikkat!
· Kış tatilinde en beklenmedik kaza güneş yanıklarıdır. Güneş ışınlarının beyaz kardan her yönden yansıması nedeniyle karda güneş yanıkları çok sık olur. Çocuklarımızla gittiğimiz bir kayak tatilinden 2. Derecede güneş yanığı ile dönmüştük! Bu hem çok ağrılı hem de cilt kanseri için ileride sakıncalı olacak bir durumdur.
· Yüz, ense ve boyunlarına dışarı çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu krem uygulamak gerekir. Bulutlu günlerde bile bunu yapın. Güneş koruyucu kremin koruma faktörü 40-50 SPF ( sun protection factor) olmalı. Montunuzun cebinde dursun ki gerekirse tekrar sürebilin.
Unutulmaz bir kış tatili dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...