22 Aralık 2011 Perşembe

Çocuklarınıza Hayır Demeyi Öğretin


Çocuklara HAYIR! diyebilmeyi öğreten ve yöntemlerini günlük hayattan örneklerle gösteren "HAYIR DİYEBİLİRİZ!" ( We can say No!- David Pithers- Sarah Greene) kitabının madde madde verilen bölümleri Türkçeye çevrildi.

Anne-baba ve diğer ebeveynlerin, " çocuklarımızı korumak ve bilinçlendirmek için ne yapabiliriz" sorusunu daha çok sormaya başladığı günümüzde, bu bilgilerin çok faydası olacağına inanıyorum.
Çocuklara, 3 yaşından itibaren bu bilgileri okuyabilir, birlikte üzerinde çalışabilirsiniz.

Cocuklara rehber:
GUCLU OL- AKILLI OL- DIKKATLI OL- GUVENLIKTE OL
Banu ve Caner bugune kadar bircok sey ogrendiler: Trafikde guvenlikte olmanin yollarini, Yanginda ve kazalarda ne yapmalari gerektigini, Onlari uzaklara goturup incitmeyi deneyebilecek tehlikeli insanlari, Ama Banu ve Caner
GUCLU...AKILLI. ..DIKKATLI. ..GUVENLIKTE olmayi bilen cocuklar, cunku onlar ne zaman HAYIR! demeleri gerektigini biliyorlar. Tehlikeli insanlara karsi kendilerini korumanin yollarini biliyorlar!
GUCLU OL KURALI!
Cok az tanidiginiz biri size seveceginiz birsey verirse, HAYIR! deyin. BU BIR TUZAK OLABILIR! Eger tanimadiginiz ya da cok az tanidiginiz birisi size dokunmaya kalkarsa, onu tekmeleyin ve avaziniz ciktigi kadar,  BEN BU ADAMI TANIMIYORUM! diye bagirin. Oradan cabucak uzaklasin. Kosmayin. Arkaniza bakmayin. Sir olarak saklamayin/gizlemeyin. Annenize babaniza ne oldugunu anlatin. Anne babaniz yaninizda degilse en yakinda gordugunuz kalabalik bir insan toplulugunun yanina gidin ve polis cagirmalarini isteyin.

AKILLI OL KURALI!
Eger tanimadiginiz ya da cok az tanidiginiz birisi sizi evine/arabasina cagirirsa  önce anne-babaniza sormaniz gerektigini soyleyin. Eger anne-babaniza soylemeyin derlerse, HAYIR! deyin. Eger zaten ben annene/babana sordum gelebilirsin derlerse, HAYIR! deyin  ve gidip anne-babaniza bunun dogru olup   olmadigini sorun. BU BIR TUZAK OLABILIR! Eger emin degilseniz herzaman HAYIR! deyin.
DIKKATLI OL KURALI!
Anne-babanizdan ya da herzaman alan kisiden baska biri sizi okuldan almaya gelirse, HAYIR! deyin. Anne-babanizin haberi olmadan kimsenin arabasina binmeyin. Tanimadiginiz yada cok az tanidiginiz biri annenin/babanin haberi var beni onlar gonderdi derse, inanmayin. BU BIR TUZAK OLABILIR!
Arkaniza bakmadan cabucak okula geri donun. Ne oldugunu hemen ogretmeninize soyleyin. Eger emin degilseniz herzaman HAYIR! deyin.
(Anne-babalara not: cocugunuzun ismini esyalarina herkesin gorecegi bicimde yazmayin)

GUVENLIKTE OL KURALI!
Disarda/alisveriste eger birisi sizin icin birsey alip verirse, HAYIR! deyin.
BU BIR TUZAK OLABILIR! Eger alisveriste anne-babanizi kaybettiyseniz dukkandan cikmayin. Kasada paralari alan teyzenin/ablanin/ abinin yanina gidip
kayboldugunuzu ve muduru cagirmasini isteyin. (Burada cocugunuzla beraber HAYIR! deme alistirmasi yapin. Bir siz bir cocugunuz yazilanlari yuksek sesle tekrar edin)
BANU VE CANER ILE BIRLIKTE HAYIR! DEYIN.
Birisi size seveceginiz birsey verirse, HAYIR! diyecegim.
Birisi sizden birseyleri gizlemenizi/ sir tutmanizi isterse, HAYIR! diyecegim.
Birisi sizi evine cagirirsa, HAYIR! diyecegim.
Birisi sizi okuldan alip eve goturmeyi onerirse, HAYIR! deyin.
Eger kaybolduysaniz ve birisi onunla beraber gitmenizi soylerse' HAYIR! deyin.
Eger birisi size dokunmaya kalkarsa, HAYIR! deyin.
Eger birisi sizi arabasiyla biryere/eve goturmek isterse, HAYIR! deyin.
Eger birisi size birsey alacagini soylerse, HAYIR! deyin.
Eger birisi sizden bir yer sorarsa ve oraya goturmenizi isterse, HAYIR! deyin.
Eger emin degilseniz, HER ZAMAN HAYIR! deyin.
"Etrafimizdaki cogu buyugun tehlikeli olmadigini bilmemiz gerek. Tehlikeli  olan buyuklerin nasil olduklarini soyleyebilir misin?"  diyerek cocugunuza kitapta ornekleri verildigi gibi tehlikeli olan buyuklerin cocuklari nasil kandirmaya calisacaginin orneklerini verebilirsiniz.
Internetten alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...